Κυριακή, Μαρτίου 02, 2008

Κυβερνήσεις εναντίον Internet

Η αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα που προέκυψε με τα blogs ίσως φανεί σε κάποιους ως δείγμα γρήγορων αντανακλαστικών. Δική μου υποψία είναι πως το σχέδιο για τον αυστηρότερο έλεγχο του Internet υπήρχε από καιρό και ήταν απλώς θέμα timing και αφορμής (θυμηθείτε ένα παλιότερο post). Τι καλύτερο από μια ακόμη ταραχή προκεκλημένη απο το "δαιμονικό" internet; Είναι γνωστό άλλωστε πως ο μέσος Έλληνας πολίτης το αντιλαμβάνεται ως ηλεκτρονικό υπόκοσμο γεμάτο κακοποιούς, παιδεραστές και (πλέον) συκοφάντες.

Η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών θα προταθεί εντός του έτους σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στις διατάξεις του ποινικού κώδικα για το απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Θα ήταν υπερβολικό άραγε να μιλήσουμε για παραλληλισμό μεταξύ της υπόθεσης press-gr και της πρόσφατης (προσωρινής) απαγόρευσης του youtube στο Πακιστάν; Σίγουρα οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές, υπάρχει ωστόσο μία σημαντική ομοιότητα. Παρατηρήσαμε τις αντιδράσεις δύο κυβερνήσεων απέναντι στην απειλή που δημιουργεί το Internet σε κάθε μορφή εξουσίας. Ευτυχώς η Ελληνική κυβέρνηση δεν απαγόρεψε την πρόσβαση στο blogspot...

Η αποκεντρωμένη δομή του Internet αποτέλει ένα από τα βασικά προτερήματα του, καθώς σε περίπτωση βλάβης ενός κόμβου, δεν καταρρέει όλο το σύστημα. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δυσκολότερο τον έλεγχο του σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα και οδηγεί τις κυβερνήσεις κάποιων χωρών (Ιράν, Κίνα, κ.α.) σε ακραίες ενέργειες, όπως η πλήρης απαγόρευση της πρόσβασης σε ορισμένα site.

Στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα, ωστόσο και οι ήπιες μέθοδοι ελέγχου μπορούν να γίνουν εξίσου απειλητικές για τα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης των χρηστών. Η ανωνυμία οδηγεί ενδεχομένως κάποιους στην ασυδοσία, δεν παυεί να είναι ωστόσο η μοναδική δικλείδα προστασίας του απλού χρήστη απέναντι στους "ισχυρούς".

Πηγές:

Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία του Internet προωθεί η κυβέρνηση

Pakistan lifts YouTube ban

List of websites blocked in the People's Republic of China

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα παραπάνω. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθημερινή ενασχόληση με το internet έτσι ώστε δεν καταλαβαίνουν τη δομή του και τις ελευθερίες που παρέχει. Έτσι βλέπεις δικηγόρους να μιλάνε για συκοφαντική δυσφήμιση και ότι πρέπει να ελέγχεται ότι ανεβαίνει on-line με κάποιους τρόπους, πράγμα ανέφικτο και καταστροφικό καθώς προβάλλει τη φίμωση της ελεύθερης σκέψης-γραφής. Αν για κάποιο λόγο νομίζω ότι ο Χ είναι απατεώνας, θα βγάλω και banners για να το διαφημίσω. ΚΩΛΟΖΩΑ.

Ανώνυμος είπε...

Και να προσθέσω ότι αν έπαιρνα στα σοβαρά όλες τις προσβολές που δέχτηκα μέσω internet τόσα χρόνια που μπαίνω, θα εκκρεμούσαν 343279 υποθέσεις στο δικαστήριο περί συκοφαντικής δυσφήμισης, απειλών κτλ.. Όχι μόνο από ελλάδα (επίτηδες με μικρό ε) αλλά από όλο το σύμπαν =p
Βέβαια όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο είναι αλλιώς τα πράγματα.

Nemo είπε...

"Ευτυχώς η Ελληνική κυβέρνηση δεν απαγόρεψε την πρόσβαση στο blogspot..."

Οταν κυκλοφορουν κατι μαφιοζοι σαν εσας εδω περα, ειναι θεμα χρονου να γινει και αυτο...:P

Καλημερα μικρα μου elves. Ναι, ναι, για σενα το λεω darling Locutus.
*Infy Calling*

logintech είπε...

agalh agalh ginete i agourida meli...

elpizw na min poume kapote "ma ti egine kai eimaste etsi"