Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2007

Κακοποίηση ανηλίκων και δικαιώματα

34η επέτειος του πολυτεχνείου σήμερα κι εγώ αναρωτιέμαι κατα πόσο έχουμε γλιτώσει από την δικτατορία...

"το υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει να κυρώσει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού προκειμένου να ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ μελετά ακόμη και τη νεκρανάσταση του θεσμού της κάθειρξης αόριστης διάρκειας για τους υπότροπους και καθ' έξιν εγκληματίες, που βρίσκεται σε αχρησία"

"Βαριές ποινές θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τους δράστες που διακινούν, ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, πορνογραφικό υλικό με πρωταγωνιστές παιδιά, ενώ προβλέπει ότι το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας θα αποτελεί λόγο άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών"

Σίγουρα η σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων και η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας είναι ειδεχθή εγκλήματα και πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Μήπως όμως κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ψάχνουν αφορμές για να περάσουν απαράδεκτα νομοσχέδια που θίγουν τις ελευθερίες μας;


links:

Βαριές ποινές και για την παιδική πορνογραφία

«Οχι» των νομικών στις ποινές χωρίς όρια

8 σχόλια:

isilando είπε...

Πράγματι.

Πολύ φοβάμαι ότι η καταπολέμιση της ¨παιδοφιλίας" (πολλοί δεν γνωρίζουν καν την σωστή έννοια της λέξης), της παιδικής πορνογραφίας και άλλων παρόμοιων "Save babies" κινημάτων εξελίσεται σαν ένας νέος "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", ο οποίος και πάλι κινείται άνετα πέρα από τα όρια και τους κανόνες.

Η "παιδοφιλία" εξελίσεται σε "λέξη-καραμέλα" και η λύση της από ταμπού (όπως και της έννοιας) δημιουργεί έναν καινούριο φανατισμό, ένα καινούριο κυνήγι μαγισσών. Ήμουν περίεργος να δω ποιό θα μπορούσε να είναι το επόμενο θέμα που θα παρασύρει έτσι την ανθρωπότητα. Η κακοποιήση γυναικών ήταν πολύ κοντά στο να το κάνει αλλά τελικά δεν συνέβησε. Για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε λόγος. Ούτε και για την κακοποίηση των ζώων. Τα παιδάκια όμως, ποιός μπορεί να αντισταθεί στα μεγάλα μάτια τους;

Το γονικό ένστικτο κατακτά την ανθρωπότητα και αυτό είναι ανησυχιτικό :Ρ Γνωρίζουμε και οι δύο βέβαια για τις αρχές του "εγωιστικού γονιδίου", αλλά θα περίμενα η εξέλιξη να περιορίσει κάποιες από τις ορμές, όπως έχει κάνει με τις περισσότερες. Ο άνρθωπος εξελίσεται σε διαδυκτιακό ον, τουλάχιστον οι νοήμονες. Θα υπάρχει παντα το junk που απλά πιάνει χώρο, και μάλλον πάντα θα έχει εξουσία.

Τέλος πάντων, είναι σημαντικό να αποδαιμονοποιηθεί και αυτό το ζήτημα. Είναι η ιστορία του "κακού αυνανισμού" all over again. Είναι φυσιολογική η έλξη προς τα νεότερα μέλη του είδους, και είναι κάτι που υπάρχει μέσα σε όλους τους ενήλικες, κάθε φύλου και ηλικίας. Είναι περισσότερο υγιή, λιγότερο φθαρμένα ψυχολογικά και σωματικά από το περιβάλλον, με περισσότερη ενέργεια και διάθεση για ζωή. Κάθε ον επιθυμεί την νεότητα και την ενέργεια και είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι παράγοντες της έλξης είναι, εμφανώς, βιολογικοί και ψυχολογικοί (αν και κατά κάποιες απόψεις αυτά τά δύο ταυτίζονται). Παρ' όλ' αυτά, θεωρείται διεστραμένο.

Η πραγματική διαστροφή έρχεται στις περιπτώσεις της υπερβολής, όπως και με κάθε τί άλλο. Η λανθασμένη χρήση του όρου όμως (παιδοφιλία) καταφέρνει να μεταδόσει την αρνητικότητα επιτυχώς για τις περιπτώσεις οι οποίες δεν ορίζονται ως αυτό.

Με αγάπη προς τον Δέρεβιρν,
Ισιλάνδος.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ερωτηση:Μεσα στη Βουλη και στην Εκκλησια δεν υπαρχουν παιδοφιλοι;;;

Derevirn είπε...

@isilando

Σίγουρα η παιδοφιλία δεν είναι έγκλημα, αλλά ψυχική νόσος που χρήζει θεραπείας και παρακολούθησης. Ειναι φυσικά κατακριτέα η αντιμετώπιση κάθε παιδόφιλου ως εγκληματία, εφόσον αυτός προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

@ΠΡΕΖΑ TV

Έχουν υπάρξει από όσο γνωρίζω, στοιχεία για κάποιους ορθόδοξους ιερείς, για βουλευτές δεν είμαι σίγουρος.

SimonSays είπε...

@isilando: Διακρίνω μια τάση να υποβαθμιστούν τα εγκλήματα της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε thoughtcrime.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ελκύεται κανείς σε ανήλικα και η ασέλγια σε βάρος ανηλίκων. Το βασικό κριτήριο για το αν μια σεξουαλική πράξη είναι θεμιτή ηθικά είναι η συναίνεση. Οι περισσότεροι σύγχρονοι νομοθέτες κρίνουν ότι η σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ανήλικο και κάποιον αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας (διαφέρει η ακριβή διαφορά ηλικίας ανάλογα με τον τόπο)συνήθως οφείλεται σε εκμετάλλευση, όχι σε συναίνεση.

Η παραγωγή πορνογραφίας είναι ακόμα χυδαιότερο έγκλημα όχι μόνο γιατί καταγράφει την παραπάνω εκμετάλλευση, αλλά επειδή κάποιος τρίτος κερδοσκοπεί εις βάρος του θύματος.

@Derevirn: Συμφωνώ ότι τα "δικαιώματα των παιδιών" τείνουν να γίνονται άλλοθι για σχεδόν κάθε είδους πουριτανικής λογοκρισίας.

-Simon @ atheoi.ORG

Derevirn είπε...

@SimonSays

Μήπως οδήγουμαστε αργά αλλα σταθερά σε μια κοινωνία τύπου Minority Report ; (ψιλοχάλια ταινια :))

Τίθεται βέβαια κι ένα άλλο ερώτημα. Ποιό θα έπρεπε να είναι το όριο στην ηλικία συναίνεσης; Κυμαίνεται απο τα 14 μέχρι τα 18 στις διάφορες χώρες.

isilando είπε...

Προσωρινός συνθέτης

@ simon

Ναι, έχεις δίκιο, είναι ασαφής η ιδέα που προσπαθούσα να τονίσω στο σχόλιο. Και, ειρωνικά, η απάντηση μου έγινε θύμα του θέματος που ήθελα να θίξω Απέτυχα τόσο τραγικά : )

Η παρατήρηση είναι λοιπόν η εξής:

Υπάρχουν δύο έννοιες οι οποίες συγχέονται: η παιδοφιλία (#1) και η συνεύρεση ενηλίκου με ανήλικο (#2). Από την δικιά μου εμπειρία, στο (#2) προσθέτεται πάντα το (#1) χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα το (#2) να λαμβάνει όλη την αρνητικότητα του (#1).

Η παιδοφιλία αναφέρεται σε περιπτώσεις έλξης σε "παιδιά", το οποίο, σύμφωνα με τις κοινωνικές αντιλήψεις, θα έλεγα ότι περιλαμβάνει ηλικίες τουλάχιστον <12 χρονών. Ανήλικος θεωρείται κάποιος μέχρι τα 18 όμως, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Υπάρχει μία διαφορά 6 χρόνων από το παιδί ως την (νομική) ενηλικίωση, στο διάστημα των οποίων η συναίνεση από το μέρος του ανηλίκου δεν είναι διόλου απίθανη. Παρ' όλα ταύτα, είναι πολύ πιθανό ο ενήλικος να κατηγορηθεί για παιδοφιλία, ασέλγεια ή και βιασμό (τρεις βαρύτατα κατηγορούμενες έννοιες από την κοινωνία) την στιγμή που δεν διαπράττει τίποτα ηθικά αθέμιτο!

Αυτό ήταν το σχόλιο που ήθελα να κάνω αλλά χωρίς τη διευκρίνιση μεταξύ των εννοιών, είναι πολύ εύκολο (σχεδόν αυτόματο) να πέσει κάποιος θύμα της σύγχυσης.

Κατά τα άλλα, η φράση σου 'τα "δικαιώματα των παιδιών" τείνουν να γίνονται άλλοθι για σχεδόν κάθε είδους πουριτανικής λογοκρισίας' συνοψίζει το σχόλιό μου για τις δικαιολογίες που εφευρίσκει η ανθρωπότητα για τα "κυνήγια μαγισσών", όπως ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση.

Αυτό στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουμε όλοι είναι ότι τίποτα δεν φαίνεται να είναι ηθικά κακό εφόσον υπάρχει συναίνεση Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ. Ακόμα και για την πορνογραφία _ανηλίκων_ (και όχι παιδιών). Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και για αυτό το θέμα. Ως παράδειγμα να φέρω το πρόσφατο γεγονός του striptease σε λύκεια της Δανίας. Οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνείς κοινότητα ήταν κατηγορίες για παιδική πορνογραφία κτλ, τη στιγμή που οι ίδιοι οι μαθητές (!) το διοργάνωναν.

@ Derevirn
14.

Q είπε...

Το πρόβλημα με την παιδική πορνογραφία, είναι ότι πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, που μοιάζει με πανίσχυρο μοχλό που σου επιτρέπει να κάνεις ό,τι θες, από λογοκρισία των ΜΜΕ, μέχρι και αποδοχή αμφιλεγόμενων νόμων.

Κάτι μου λέει ότι δε θ' αργήσουμε να το δούμε κι αυτό...

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε και ο Κομφούκιος, "Μην χρησιμοποιείτε κανόνια για να σκοτώσετε κουνούπια". Όντας λίγο αυθαίρετη αυτή η παρομοίωση, παρόλο που το πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελείται από πολλές μεταβλητές, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως. Και φυσικά ο εκφοβισμός είναι η χειρότερη αντιμετώπιση.