Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2007

Poll του in.gr για τις παρελάσεις


Update: Ανανέωση των αποτελεσμάτων (χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στα ποσοστά).

Εδώ τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα σε σχέση με το προηγούμενο poll που σχολίασα. Ένα μεγάλο ποσοστό όσων ψήφισαν φαίνεται θετικό στην κατάργηση του δικτατορικού καταλοίπου των παρελάσεων. Βέβαια μια παραδοσιακή δημοσκόπηση θα έβγαζε διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς οι χρήστες του internet είναι κυρίως νέοι, άρα περισσότερο προοδευτικοί κατα μέσο όρο.

Η προαιρετική συμμετοχή των μαθητών ισώς φαίνεται ιδανική λύση σε κάποιους, ωστόσο διαιωνίζει το βασικό πρόβλημα, την διοργάνωση μιλιταριστικών εκδηλώσεων από το κράτος.




7 σχόλια:

Fragile_Doll είπε...

Πέστα πέστα! Έχω βαρεθεί κάθε χρόνο τις πιέσεις των καθηγητών ή μάλλον τους εκβιασμούς τους. "Δεν κάνετε παρέλαση? Δεν έχει εκδρομή!" (μα τι δημοκρατικό!) Να καταργηθούν οι παρελάσεις να ησυχάσουμε κι εμείς κι αυτοί! Άλλωστε δεν βρίσκω και κάποιο ιδιαίτερο λόγο που γίνονται αλλά τέλος πάντων.

Kelsos είπε...

Δεν ξέρω τι συμβαίνει τώρα αλλά όσο ήμουν μαθητής είχα δει αρκετά "δημοκρατικές" θα έλεγα παροτρύνσεις για τη συμμετοχή μαθητών σε παρελάσεις του στυλ.. Αποβολή σε όποιον δεν εμφανιστεί στην παρέλαση, βέβαια αν γινόταν κάτι τέτοιο σήμερα θα τους απαντούσα καταλλήλως, αλλά τότε ήμουν μικρότερος και όσο να ναί δεν είχα αρχίσει να διαμορφώνω τόσο δική μου άποψη επί του θέματος...

Πάντως απ' όσο θυμάμαι από τα σχολικά μου χρόνια, πολλοί μαθητές δυσανασχετούσαν με την ιδέα της παρέλασης, για εντελώς άσχετους λόγους βέβαια.

Ειλικρινά πάντως δεν νομίζω ότι οι παρελάσεις έχουν κάποιο νόημα.

AlieN είπε...

την παρέλαση την κάνεις για να τιμήσεις κάποιους που χαθήκαν κάποτε άδικα η και μη για να μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να γράφουμε αυτό το Blog πχ
(η έστω αυτός είναι ένας τρόπος που τους τιμάς)
Όταν ξεκίνησαν οι παρελάσεις ειδικά της 28 δεν νομίζω ότι είχαν κάποιο φασιστικό-δικτατορικο η και γω δεν ξέρω τι (μιας που δεν τα πάω καλά με αυτά) κίνιτρο αλλά το άκρως αντίθετο.Και σήμερα απλά συνεχίζει

Το σωστό θα ήταν να συμμετέχουν όποιοι επιθυμούν μιας που στις μέρες μας πολλοί από μικροί έχουν κάποιες πολιτικές-ιδεολογικές απόψεις που είναι ενάντια σε αυτό
Όσο για τις αποβολές που λέει ο Κέλσος εν μέρει διαφωνώ γιατί τις περισσότερες φορές κάποιος δεν κάνει παρέλαση όχι γιατι είναι ιδεολογικά αντίθετος αλλά για να πάει να πιει καφεδάκι
Υποχρεωτική η παρουσία στο σχολείο και μη υποχρεωτική η παρέλαση από όλους αλλά μόνο από όσουν θέλουν.

AlieN είπε...

αυτό πιστεύω ότι θα ήταν το πιο σωστό.
Και πάλι απλά αυτό είναι η άποψη μου και μόνο.

Derevirn είπε...

"την παρέλαση την κάνεις για να τιμήσεις κάποιους που χαθήκαν κάποτε άδικα η και μη για να μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να γράφουμε αυτό το Blog πχ"

Οι άνθρωποι αυτοί όπως είπες, χάθηκαν για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι (έστω στοιχειωδώς). Ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμήσουμε είναι να αναγνωρίσουμε τις αξίες της ελευθερίας μας και των θυσιών τους ...όχι να παρελαύνουμε σαν ρομπότ.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως τέτοιου είδους παρελάσεις γίνονται μόνο σε δικτατορικά/απολυταρχικά καθεστώτα και στην Ελλάδα καθιερώθηκαν επι του μεταξικού καθεστώτος.

Κάθε γνώμη φυσικά είναι σεβαστή. Σκοπός αυτού του blog άλλωστε είναι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

AlieN είπε...

για αυτο και ειπα να μην ειναι υποχρεωτικη...
εγω μπορει να θελω να τουσ τιμησω με μια παρελαση αλλος με ενα 30φυλλο αλλος με ενα δακρυ...
Και αλλος με ενα καφε με ενα γκομενακι παραλια Θεσσαλονικης...
κανενα απο αυτα δεν ειναι παρεξηγισημο για μενα ουτε καν το τελευταιο... αρκει να ξερει τι κανει και γιατι το κανει... για αυτο λεω να μην ειναι υποχρεωτικες αλλα για οσους θελουν.. και αυτη νομιζω ότι ειναι και η αρχη της δημοκρατιας... (εστω της υποτηθεμενης οπως πολυ καλα επισημαινεις)
:D

Kelsos είπε...

Γενικά πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις κάποιον είναι να μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του (οι παρελάσεις δεν είναι κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση), γνωρίζοντας το έργο τους, αποφεύγοντας τα σφάλματα που ίσως κάναν. Επίσης οι καταθέσεις στεφάνων σε ένα μνημείο προς τιμήν τους ένα από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Επίσης είμαι κάθετα αντίθετος με τις στρατιωτικές παρελάσεις. Πρώτον γιατί δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και δεύτερον και κυριότερο γιατί κοστίζουν λεφτά στο ελληνικό δημόσιο, τα λεφτά δηλαδή που καταβάλει ως φόρους ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλους τομείς στους οποίους πραγματικά χρειάζονται (και απ' όσο γνωρίζω δεν είναι και λίγοι).