Σίγουρα έχουν ήδη ειπωθεί αμέτρητα πράγματα για το ζήτημα αυτό και κάθε πιθανή παράμετρο του. Η σύντομη προεκλογική περίοδος, δυστυχώς δεν μας έσωσε απο την ακατάσχετη εκλογολογία που ως συνήθως δεν οδηγεί πουθενά.
Η δική μας απορία είναι μια και απλή... Τι να ψηφίσουμε;
Η ΝΔ κατάφερε μεσα σε ούτε καν μία ολόκληρη θητεία, να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ σε λάθη και απάτες, οπότε σε συνδυασμό με τον συντηρητισμό που χαρακτηρίζει πολλά απο τα στελέχη της, απορρίπτεται δια ροπάλου. Η ευκαιρία του να κάνουν κάτι διαφορετικό (και ομολογουμένως να κλέψουν με μέτρο) πήγε χαμένη.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από το αμαρτωλό του παρελθόν και το άνοιγμα που προσπάθησε να κάνει προς τον φιλελευθερισμό (ενα σύγχρονο σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα ίσως ήταν μια καλή λύση για τη χώρα), απέτυχε παταγωδώς.
ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί αριστεροί σχηματισμοί δείχνουν να βρίσκονται είτε χωμένοι στη ναφθαλίνη στην περίπτωση του ΚΚΕ, είτε ελαφρώς γραφικοί και εκτός πραγματικότητας στην περίπτωση των υπολοίπων.
Με το ΛΑΟΣ και την Δημοκρατική Αναγέννηση δεν θα ασχοληθούμε καν... δείτε προηγούμενα posts όπου συζητάμε σχετικά με τον εθνικισμό και τις (νεο)συντηρητικές τάσεις στην Ελλάδα. Οι κόντρες μεταξύ Παπαθεμελή και Καρατζαφέρη μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν.
Μια ενδεχόμενη λύση είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Δεν συμφωνούμε απόλυτα με τις θέσεις τους, αλλά φαίνονται άνθρωποι με φρέσκες ιδέες, διατεθειμένοι για διάλογο και κριτική. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του νέου αυτού κόμματος είναι οτι ξεκίνησε απο το internet, καθώς πολλά απο τα στελέχη είναι bloggers και γνωρίστηκαν με αυτό τον τρόπο.
Το πρόβλημα όμως που υπάρχει, είναι ότι τελικά όλα θα αναχθούν σε μία δυική (Boolean) απόφαση: Να βγει η νέα δημοκρατία, ή να μη βγει; Κοινώς να ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ ή να ψηφίσω κάποιον άλλο;
Αυτήν την ερώτηση θα κάνουν στον εαυτό τους όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την κυβέρνηση να αλωνίζει. Αυτήν την ερώτηση θα κάνουμε κι εμείς δυστυχώς. Και μπορεί τα πρόσωπα στην ερώτηση να αλλάξουν, αλλά η ίδια η ερώτηση θα παραμένει, όσο ο δικομματισμός εμποδίζει με νόμιμο τρόπο την ψήφο βάσει συνείδησης και όχι βάσει στρατηγικής.
Derevirn & Locutus
3 σχόλια:
Πράγματι, όσο και να είσαι κατά του δικομματισμού, θα ψηφίσεις ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί "Ένα από τα δύο θα βγει. Ας κάνω σίγουρο ότι θα βγει αυτό που με βολεύει περισσότερο". Κατάρα πια..
Δεν χρειάζεται να ψηφίζουμε κατά στρατηγική. Τι φοβόμαστε; Αν κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, η κοινωνία θα αυτοοργανοθεί.
"Να βγει η νέα δημοκρατία, ή να μη βγει; Κοινώς να ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ ή να ψηφίσω κάποιον άλλο;"
Το ερώτημα είναι αν υπήρχε ένα veil of ignorance και δεν γνώριζες ποιο από τα δύο κόμματα βγήκε στην Κυβέρνηση θα μπορούσες να καταλάβεις την διαφορά; Εμένα πάντως αν δεν μου έλεγαν ποιος κέρδισε τις εκλογές κάθε φορά δεν καταλάβαινα κάποια διαφορά :Ρ
Αν η απάντηση είναι όχι τότε αξίζει τον κόπο να στηριχθούν κάποιες απόψεις που δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο.
Δημοσίευση σχολίου