Τρίτη, Ιουλίου 10, 2007

Λογικές Πλάνες

Στην προσπάθεια στήριξης ενός επιχειρήματος, πολλές φορές -ηθελημένα ή μη- χρησιμοποιούνται λογικές πλάνες όπως η συνηθισμένη επίκληση στην αυθεντία (το είπε ο Χ σπουδαίος, άρα είναι σωστό!). Στο παρακάτω video παρουσιάζονται με μια δόση χιούμορ, 22 απο τις πλέον συνηθισμένες πλάνες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται φυσικά, πως τα παραπάνω βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή στους πιστούς και δογματιστές κάθε τύπου, μια και από αυτά τα σφάλματα/πλάνες διακατέχονται οι βάσεις της πίστης τους.

Το χειρότερο όμως είναι πως τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα από κάποιον που προσπαθεί να κατευθύνει απόψεις, να οδηγήσει αποφάσεις ή απλώς να κάνει μια πολεμική σε talk-show στην τηλεόραση. Και δυστυχώς, όλοι είμαστε επιρρεπείς σε τέτοιες επιτηδευμένες επιθέσεις, λιγότερο ή περισσότερο.

Kelsos είπε...

Αρκετά ενδιαφέρον το video. :)

SimonSays είπε...

Έχω φίλο debater και μου έχει πει ότι υπάρχουν συνολικά 270 λογικές πλάνες. Μαζί με τα sound bytes που κάνουν επίκλιση αποκλειστικά στο συναίσθημα είναι αναρωτιέται κανείς πως βγαίνει κάποιο σοβαρό νόημα από όλη αυτή τη βαβούρα που καταναλώνουμε από τα ΜΜΕ.

-Simon @ atheoi.ORG

ΥΓ Σε πρόσθεσα στο blogroll μου.