Τετάρτη, Απριλίου 25, 2007

Ο Richard Dawkins στην εκπομπή The O'Reilly Factor

Ο γνωστός συντηρητικός δημοσιογράφος Bill O'Reilly συζήτησε προσφάτως περί αθεϊσμού με τον Richard Dawkins. Ως συνήθως δεν έδωσε τον απαιραίτητο χρόνο στον αντίπαλο του να απαντήσει στα σαθρά και ανιστόρητα επιχειρήματα του. Το μόνο καλό της υπόθεσης είναι ότι το κοινό του Fox News ήρθε σε επαφή με μια διαφορετική γνώμη.

4 σχόλια:

Menos είπε...

O Dawkins είναι πραγματικά καταπληκτικός. Ο αγαπημένος μου στοχαστης. Το "εγωστικό γονίδιο" το βιβλίο του που άλλαξε τη σκέψη σε τόσοσυ και τόσους είναι απλα καταπληκτικό. Επίσης ενημερώνω πωσ κάνω λινκ το μπλογκ στο δικό μου.

Derevirn είπε...

Θερμές ευχαριστίες για το link! Το "The Selfish Gene" μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω-κάτω στην κοσμοθεωρία του αναγνώστη... Να υπενθυμίσω οτι θα βγεί σύντομα στα ελληνικά η επετειακή τριακονταετής έκδοση του, όπως επίσης και το "The God Delusion" από τις εκδόσεις Κάτοπτρο.

cyrus είπε...

Πάντως, είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει.

Τα "επιχειρήματα" του Ο' Ράιλι έχουν καταρριφθεί αμέτρητες φορές, κι όμως ακόμη παπαγαλίζονται.

Και οι μύθοι που καταρρίπτονται από την επιστημονική μελέτη και την κριτική σκέψη (και δεν αναφέρομαι στη θρησκεία, εδώ) εξακολουθούν να επιζούν και να διαδίδονται -- και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, γιατί προωθούνται από τα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, καθημερινά επιβεβαιώνεται το πανάρχαιο ρητό:

Η βλακεία είναι αήττητη.

Derevirn είπε...

Όπως είπε και ο Einstein, δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία (και για το πρώτο δεν ήταν καθόλου βέβαιος!). Προτείνω το εξαιρετικό βιβλίο του Michael Shermer: Why People Believe in Weird Things (στο link η Ελληνική του μετάφραση).