Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2008

Περί θανάτου του Αρχιεπισκόπου

Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, πραγματοποιείται η κηδεία του αρχιεπισκόπου.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, είμαι βαθύτατα θλιμμένος. Σχεδόν μου έρχεται να κλάψω από τη συγκίνηση. Και αυτό διότι παρατηρώ ότι η υποκρισία, ο μακαρθισμός και ο σκοταδισμός που πρέσβευε ο αρχιεπίσκοπος και οι οπαδοί του, συνεχίζουν απτόητοι να καταστρέφουν αυτήν τη χώρα.

Όχι αγαπητοί, μπορεί να βρίσκω τον θάνατο οποιουδήποτε ώς κάτι απευκταίο, μπορεί να τον λυπήθηκα λίγο για τις δύσκολες ώρες που πέρασε αντιμέτωπος με τον καρκίνο (ξέρω πώς είναι, ευτυχώς όχι από πρώτο χέρι), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα ξεχάσω το παρελθόν του και θα πλέξω ανύπαρκτα (και άδικα) εγκώμια και διθυράμβους για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν υποστήριξε την πρόοδο.

Δεν θα πέσω στο επίπεδο των καναλιών και των επίσημων προσώπων, οι οποίοι πέραν των συλληπητηρίων αποδίδουν τιμές και ζωγραφίζουν μια ιστορία που θαρρείς ακούγοντάς την ότι ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Και τι επίπεδο; Να μερικά παραδείγματα απ' όσα ακούστηκαν από δημοσιογράφους, πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα:
  • ήταν ένα διαμάντι. Βεβαίως, ένα διαμάντι μπορεί να έχει καμμιά σκονίτσα κατά καιρούς, αλλά παραμένει διαμάντι
  • μια πάνδημη κηδεία (αυτό νομίζω το είπε ο πολύδωρας, γνωστός για τις πομπώδεις πλην ανόητες εκφράσεις του - βλ. «Ασσύμετρη απειλή»)
  • εξετέλεσε την αποστολή του με ανέλπιστο θάρρος και αντοχή
  • ένας μεγάλος πνευματικός ηγέτης βοηθούσε τους πάντες στην καθημερινότητά τους
... και άλλα πολλά που δεν τα θυμάμαι τώρα. Όχι κύριοι, δεν ήταν διαμάντι. Όσο για την αποστολή του, αν αυτή ήταν η οπισθοδρόμηση και ο σκοταδισμός, δεν ξέρω αν την εξετέλεσε στην εντέλεια, αλλά σίγουρα τα πήγε πολύ καλά. Όσο για το τελευταίο, ε, να μην σχολιάσω, ο Νίκος Δήμου τα είπε καλύτερα από μένα στα επίκαιρά του.

Αλλά το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Είναι οι εκφράσεις των δημοσιογράφων, που σάν εκπαιδευμένοι part-time ιερωμένοι, άλλοι υιοθετούν ένα περίλυπο ύφος, άλλοι μιλούν με μια μικρή δόση ψαλμωδίας στη φωνή τους, και οι πιο "καλλιτέχνες" από αυτούς, συνδυάζουν και τα δύο.


Το μόνο που μένει μετά από αυτό το θέατρο του παραλόγου και την 5ήμερη άδεια των δημοσίων υπαλλήλων (γιατί είστε πολύ κουρασμένοι οι καημένοι και βάζω στοίχημα πως όλοι σας ανεξαιρέτως θλιβήκατε βαθύτατα) είναι να δω
  1. την αγιοποίηση του χριστόδουλου
  2. την εκλογή του Άνθιμου σε αρχιεπίσκοπο
Ο... θεός (;) να μας φυλάει!

11 σχόλια:

Derevirn είπε...

Για άλλη μια φορά χαίρομαι που δεν έχω τηλεόραση και γλιτώνω την ...αναγούλα.

Δεν νιώθω άνετα να τον κρίνω λίγες μέρες μετά το θάνατο του, αλλά ξέρουμε πολύ καλά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα αυτά τα δακρύβρεχτα εγκώμια.

Το ενοχλητικό της υπόθεσης είναι ο βαθμός εμπλοκής της πολιτείας, με τις αργίες και όλα τα σχετικά, που δείχνουν πόσο μακρία είμαστε ακόμα από ένα πραγματικά κοσμικό κράτος.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μην γραφεις τετοια πραγματα διοτι θα σου επιτεθουν και εσενα απο το ΛΑΟΣ...

Kelsos είπε...

Όντως είναι ευτυχία η μη επαφή με την τηλεόραση, που ως επί το πλείστον, πέρα κάποιων εξαιρέσεων, παρουσιάζει σκουπίδια.

Θα ήθελα να πω ότι μάλλον πολλοί ξεχάσαν τα έργα και τις ημέρες του κ. Παρασκευαϊδη. Πραγματικά ο άνθρωπος αυτός ήταν πρέσβης του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης, σαφώς και ήταν λυπηρή η πορεία της υγείας του και η ταλαιπωρία που υπέστη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή ή ακόμη και ο θάνατος του, η φυσική κατάληξη κάθε ζώντος οργανισμού, δεν ακυρώνει όλα όσα πρέσβευε καθώς και όσα είπε και έπραξε ο κύριος αυτός εν όσο ζούσε.

Ελπίζω μονάχα αυτός που θα λάβει την θέση του αποθανόντα να μην είναι άνθρωπος του ίδιου ιδεολογικού χώρου.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

ΗΛΕΙΟΣ-ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

FrapDigo είπε...

Η πλάκα είναι ότι ο Ανώνυμος πιο πάνω, με τις ωραίες λεξούλες του, μάλλον δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος και στραβοκοιτάει όσους δεν πηγαίνουν εκκλησία!

Μπράβο φίλε, ελπίζω οι γονείς σου και ο παπάς της ενορίας σου να είναι περήφανοι για σένα.

Q είπε...

Κοίταξε, το γεγονός ότι νομίζει ότι "μας γαμάει τη μάνα" μάλλον δείχνει ότι έχει προβλήματα σεξουαλικής φύσεως. Είναι η κλασσική περίπτωση του ελληνάρα που νομίζει ότι επειδή κερδίσαμε το Ευρ. πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο:
1) Τα αρχίδια όλων των ελλήνων μεγάλωσαν 20 πόντους
2) Οι έλληνες έδειξαν τη λεβεντιά και την αξία τους και την ανωτερότητά τους σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς.

Οπότε κι εμείς αφήνουμε το σχόλιό του ανέπαφο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν υβριστή να αυτογελοιοποιείται. Με γεια, και ευχαριστούμε για τη διαφήμιση!



ΥΓ. Έτσι για να δούνε μερικοί ότι όταν το παίζεις εξυπνάκιας και δεν έχεις τίποτα ουσιαστικό να πεις, μπορεί να στην φορέσουν και οι άλλοι.

Derevirn είπε...

Ποτέ δε θα πάψει να με εκπλήσσει το γεγονός ότι μια διαφορετική απλώς άποψη μπορεί να προκαλέσει τέτοια οργή.

Ίσως κάποτε καταλάβει ο "ανώνυμος" πως οι πραγματικοί ανθέλληνες είναι όσοι καπηλεύονται αξίες και ιδέες για να αποκτήσουν ισχύ και εξουσία.

Lucretius είπε...

Δεν τον λυπήθηκα σε καμιά φάση της αρρώστιας του. Αντίθετα μάλιστα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έκανε όλο αυτό το ...show με ταξίδια στο Miami με το προεδρικό μάλιστα αεροσκάφος. Είχα την εντύπωσηση οτι θα ήταν περισσότερο συναφές με τις χριστιανικές αντιλήψεις αν αφήνονταν στο "μέγα έλεος" του θεού και των μυριάδων αγίων του. Περισσότερο λογικό θα μου φαίνονταν ένα ταξιδάκι στην παναγιά της Τήνου.

Πέρα από αυτό φοβάμαι οτι όποιος και να εκλεγεί θα έχει τηνίδια συμπεριφορά με τον "κοιμηθέντα", αφού αυτό ζητά το "χριστεπώνυμο πλήθος"

FrapDigo είπε...

@lucretius:

lucretius, τί σε έκανε να πιστέψεις ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Χριστόδουλος θα αποφάσιζε να ακολουθήσει τα λόγια του Χριστού;

Lucretius είπε...

Έλα μου ντε, αλλά έτσι, κουβέντα να γίνεται. Τί να κάνουμε όμως..."τον αγαπούσε ο θεός και τον πήρε κοντά του"

Fragile_Doll είπε...

@Derevirn: Απ' τους πιο τυχερούς ανθρώπους είσαι αφού δεν έχεις τηλεόραση και γλίτωσες το τεράστιο και άσκοπο παραλήρυμα των τελευταίων ημερών.

Είναι τραγικό να βλέπεις τέτοιου είδους αντιδράσεις με αυτές του "ανώνυμου" διότι αναρωτιέσαι: Έτσι θα πάμε μπροστά; Ή καλύτερα, θα πάμε ποτέ μπροστά; Και δεν είναι οι απόψεις του τόσο που προβληματίζουν (αν θεωρήσουμε βέβαια ότι είναι χριστιανός γιατί αν θυμηθούμε το τι πιστεύεται πως έχει διδάξει ο Χριστός περί αγάπης και ομόνοιας δεν νομίζω να συμβαδίζει με τέτοιες αντιδράσεις) αλλά αυτό που προβληματίζει είναι γιατί μια διαφορετική άποψη αντιμετωπίζεται έτσι. Μήπως απλά γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς απλά και μόνο επειδή είναι αληθής;