Δευτέρα, Αυγούστου 11, 2008

Αποτέφρωση Νεκρών

Κατατέθηκε επιτέλους το προεδρικό διάταγμα για την λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία του κάθε κέντρου θα είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε περιφέρειας. Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης θα είναι απαραίτητη η ρητή δήλωση του ατόμου –είτε γραπτά είτε μέσω των κοντινών συγγενών– ότι επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Η τεφροδόχος, εκτός του ενταφιασμού θα μπορεί να φυλαχθεί σε ειδικούς χώρους ή να σκορπιστεί στη θάλασσα ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής.

Δεν έλειψαν φυσικά τα αρνητικά σχόλια από μέλη της Εκκλησίας τα οποία αναφέρθηκαν σε μηδενισμό του ανθρώπου και πρακτικές που θυμίζουν Άουσβιτς. Γιατί φυσικά η διαδικασία της αποσύνθεσης και της μακάβριας εκταφής μετά την πάροδο τριών ετών, είναι πολύ πιο ανθρώπινα!

Γεγονότα όπως αυτό και η απλούστευση της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, δημιουργούν ελπίδες για τον μελλοντικό διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Πηγές:

in.gr: Προεδρικό Διάταγμα ανοίγει το δρόμο για αποτέφρωση νεκρών

in.gr: Με μια απλή δήλωση των γονέων η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Ελευθεροτυπία: Στους ΟΤΑ η καύση νεκρών

Επιτροπή για την θεσμοθέτηση του Δικαιώματος της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα

3 σχόλια:

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Επιτέλους, αλληλούια!

Ανορθόδοξος είπε...

Άουσβιτς, εε; Ενώ η διαδικασία της εκταφής (με τις ευλογίες τις Εκκλησίας), όπου βγάζουν το συχνά μισοσάπιο πτώμα από τον τάφο είναι λιγότερο μακάβρια;

Καλώς σας βρήκα!

Ανώνυμος είπε...

I am really Glad i found this website.Added rational-minds.blogspot.com to my bookmark!