Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

Νυχτερινοί διάλογοι περί εθνικισμού - πρώτο μέρος

Με το σημερινό post Θα αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των συντελεστών του blog σχετικά με τον εθνικισμό στην σύγχρονη Ελλάδα. Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε κάθε πλευρά του, από τους light εθνικόφρονες, μέχρι τους “white power” ημι-παράφρονες! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους συντηρητικούς και τους science-fiction κλόουν. Ας αρχίσουμε λοιπόν...

Locutus: Ωχ, ωχ, πολύ μεγάλο θέμα ανοίγεις. Μήπως, ξέχασες πού ζούμε;

Derevirn: Έχεις δίκιο... Αλλά τι να κάνουμε; κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν!

Ας αρχίσουμε με τους τυπικούς μεσόκοπους συντηρητικούς. Τους φαντάζομαι γύρω στα 50, με "παραδοσιακή" οικογένεια (όσοι χωράνε στο σπίτι), Ελληνικές σημαίες παντού, δημοτικά τραγούδια κλπ. Ψηφίζουν σταθερά ΝΔ, αλλά τα τελευταία χρόνια γλυκοκοιτάζουν και τον Καρατζαφέρη, τι έχεις να πείς;

L: Ομολογώ ότι αυτή η ιδιαίτερα γραφική εικόνα που περιγράφεις, όντως συναντάται στα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Ο μέσος Έλληνας θα έλεγα ότι συμπεριφέρεται στον τομέα του εθνικισμού ("πατριωτισμού" αν θέλεις, όπως έχει ορίσει την έννοια ο Νίκος Δήμου), όπως και στο θέμα της θρησκείας. Είναι δηλαδή σε μια λανθάνουσα κατάσταση, όπου δεν ασχολείται ενεργά με το ζήτημα (ειδικά για το θέμα της θρησκείας, θα έλεγα ότι οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν υπό τον τίτλο "πάω στην εκκλησία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα), μέχρις ότου κάποιος να το φέρει στην επιφάνεια (οπότε, ναι μεν "πάω στην εκκλησία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά δεν είμαστε σαν αυτούς τους μισογύνηδες και πρωτόγονους ισλαμιστές").

Επίσης, θα πρέπει να πω ότι με λύπη μου διαπιστώνω πως δε θα πρέπει να περιοριστούμε στους μεσήλικες, καθώς μεγάλο μέρος της νεολαίας αποδεικνύεται συντηρητικότερη των προπατόρων τής, και πιο ενεργή (και ενεργητική) σε ζητήματα εθνικισμού!

D: Σωστά, καθώς σαν νεώτεροι έχουν και μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να σκέφτονται ότι θα πάρουμε την Πόλη κάποτε (έχμ..), αλλά έχουν δουλειές, δάνεια κλπ. στο κεφάλι τους. Οι οργισμένοι νεαροί fans του Χριστόδουλου (κολλητός του Καρατζαφέρη από παλιά) ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα! Αυτό που με ανησυχεί πάντως με φαινόμενα τύπου Καρατζαφέρης, είναι η γοητεία που ασκεί σε μετριοπαθείς δεξιούς/συντηρητικούς. Οι άνθρωποι αυτοί, απογοητευμένοι από την ΝΔ τον βλέπουν ως έναν αξιόλογο πατριώτη που νοιάζεται για την χώρα. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι είναι ένας καιροσκόπος που συνεργάζεται με άτομα όπως ο Πλεύρης και μέλη της χρυσής αυγής... Αλλά βλέπεις είναι ιδιαίτερα χαρισματικός, όπως και να το κάνουμε "πείθει" (ως γνήσιος λαοπλάνος).

L: Οι νέοι φυσικά, έχουν τα λεφτά του μπαμπά που τους δίνουν την άνεση να "αφιερωθούν στην πατρίδα". Υπάρχει μια περίπτωση γνωστού μου, ο οποίος έχει βαλθεί να αγωνιστεί υπέρ της Ελλάδας και των Ελλήνων (επειδή ο μπαμπάς έχει πολλά, πάρα πολλά λεφτά, και ο ίδιος δε χρειάζεται να δουλέψει). Χμ... Μάλλον θα το αποκαλούσα διανοητική ασθένεια.

Βέβαια, δε μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι τα συμπτώματα του νεοφασισμού τα οποία ευδοκιμούν απαιτούν ηγέτες σαν τον Καρατζαφέρη (ή τον Λεπέν στη Γαλλία, ακριβώς τα ίδια έλεγε), τα λεγόμενα των οποίων απευθύνονται στις ομάδες που αναφέρεις. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα δύο κυριαρχόντα κόμματα εκφράζουν τις ίδιες ακριβώς ιδέες, και δεν υπάρχει εναλλακτική. Το ΚΚΕ δείχνει και είναι πολύ απαρχαιωμένο για να το λάβουν υπ' όψιν τους στα σοβαρά. Και ξαφνικά; Έρχεται ο Καρατζαφέρης! Δεν είναι τυχαίο που κατάφερε και απέσπασε ένα 10% στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, ενώ ο Βορίδης με το Ελληνικό μέτωπο δεν έπιασε ούτε 0.5%!

D: Μιας που ανέφερες τον Λεπέν, να θυμήσω τις παρόμοιες τακτικές που χρησιμοποιούν οι δύο "ηγέτες". Μηνύουν όποιον τους αποκαλέσει ακροδεξιούς για παράδειγμα... Το ποσοστό του Καρατζαφέρη στην Θεσσαλονίκη στις πρόσφατες εκλογές ήταν χαμηλότερο (7.5% αν θυμάμαι καλά), αλλά και πάλι ανησυχητικό. Ο Βορίδης είδε πως μόνος του δεν πρόκειται να τα καταφέρει και συνεργάστηκε με τον Κ. κατάφερνοντας έτσι να γίνει δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα! Ας μην ξεχάσουμε και τον κ.κ. Κεραμυδά (γνωστός εψιλονιστής αερολόγος/παπαρολόγος), που βγήκε επίσης δημοτικός σύμβουλος με το ΛΑΟΣ, στην Θεσσαλονίκη. Όπως βλέπουμε ο Κ. έχει μαζέψει κάθε καρυδιάς καρύδι...

L: Είμαι Θεσσαλονικιός (αλλά ψηφίζω στην Καλαμαριά), και ομολογώ ότι απογοητεύτηκα οικτρά από τα αποτελέσματα των εκλογών. Νόμιζα ότι κάποια πράγματα είχαν αλλάξει...

D: Δυστυχώς μου φαίνεται δύσκολο να αλλάξει αυτήν η κατάσταση, τουλάχιστον όχι σύντομα. Βλέπεις ότι Ψωμιάδης βγήκε πάλι μονάρχης εεε... νομάρχης με μεγάλο ποσοστό, είναι δυνατόν αυτός ο κλόουν να ξεγελάει τον κόσμο τόσα χρόνια;...

L: Ξεγελάει; Μα σε δύο εκλογές και διάστημα 4 χρόνων κατάφερε να πάρει το 50% μαζί του! Δε νομίζω ότι μιλάμε για κάποιου είδους απάτη πλέον! Όταν κάποιον τον κοροϊδεύεις, εσύ ξεμπροστιάζεσαι κι αυτός συνεχίζει να είσαι μαζί σου, δε μιλάμε για αθώους εξαπατημένους πλέον, αλλά για... οπαδούς!

D: Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι έκαιγε (η τέλος πάντων ήταν μαζί) παρέα με θρησκόληπτους βιβλία του Ανδρουλάκη πριν μερικά χρόνια και ότι ταυτίζει θρησκεία με φυλή σε ορισμένες τραγικές δηλώσεις του. Πάντως όπως λέει και ο Αντώνης Κανάκης στο τελευταίο τεύχος του Ζενίθ, αρκετές οικογένειες στην Θεσσαλονίκη ψηφίζουν ΝΔ από παράδοση, χωρίς να τους ενδιαφέρει ο υποψήφιος.

L: Όντως. Αλλά μια μέρα πριν τις εκλογές, σε μια βόλτα στα μπαράκια με φίλους (που να σημειώσω, θεωρητικά υπάρχει νόμος που ορίζει ότι τα μπαρ πρέπει να είναι κλειστά την προηγουμένη των εκλογών!), διαπίστωσα ότι οι υπέρμαχοι του Παπαγεωργόπουλου ήταν η πλειοψηφία.

Το κυριότερό μου πρόβλημα με τον Παπαγεωργόπουλο και τον Ψωμιάδη, δεν είναι το ότι είναι υποψήφιοι της ΝΔ, αλλά το ότι ο μεν δήμαρχος έχει μια μοναδική ικανότητα στο να διατηρεί αυτούσιο το προεκλογικό του πρόγραμμα επί 12+ χρόνια τώρα (για να μην αναφέρω τις λοιπές γελοιότητες με το "μετάλλιο" και την "δημαρχιακή Lancia"), ο δε νομάρχης καταφέρνει να είναι ένας σόουμαν, και μάλιστα κακός (αν θυμάται κανείς το συμβάν με τον Ψωμιάδη στο συμπόσιο για την αποχώρηση του Κ. Στεφανόπουλου από πρόεδρος της Ελλάδας, στο οποίο ο Ψωμιάδης κατάφερε να τραγουδήσει, και να εισπράξει ένα ιδιαίτερα ψυχρό-καταναγκαστικό χειροκρότημα και μια ακόμα πιο ψυχρή ματιά από τον τέως πρόεδρο).

Άρα λοιπόν, είναι η παράδοση, ή ηλιθιότητα που δίνει την εικόνα της εθνικόφρονης πόλης στη Θεσσαλονίκη; Και τα δύο, αλλά όχι μόνο αυτά. Είναι και η άποψη ότι η Θεσσαλονίκη είναι "καμένο" χαρτί, στον πατριωτισμό, η οποία επικρατεί (και ίσως, όχι αδίκως).

D: Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο με τα φάουλ του Ψωμιάδη, το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο και όπως πολύ σωστά διευκρίνισες ασχολούμαστε με τις εθνικιστικές τάσεις του κάθε υποψηφίου και δεν πρόκειται να σταθούμε σε προσωπικές μας κομματικές προτιμήσεις.

L: Αλλά... ας περάσουμε σε άλλα φρούτα. Μήπως φαντάζεσαι ποιον άλλο "αξιότιμο" Θεσσαλονικέα έχω υπ' όψιν;

D: Ωχ, δεν πιστεύω να εννοείς τον Λιακόπουλο; Άσε μωρέ, δεν έχω όρεξη να τρέχω στο τμήμα, άλλωστε ο funel ασχολείται μαζί του με εξαίρετο τρόπο!

L: Μα φυσικά και εννοώ αυτόν! Όταν έλεγα πριν από μερικά χρόνια σε κάποιους Αθηναίους φίλους μου για τις περιπτώσεις Βελόπουλου/Λιακόπουλου, απορούσαν (τα κανάλια που τους φιλοξενούσαν βλέπεις, δεν έφταναν παρά σε ένα μέρος της Β. Ελλάδας). Μόλις έγινε celebrity (χάρη στον Μητσικώστα), πήρε και τα πάνω του. Δε μπορείς να φανταστείς πόσα σαβουροβιβλία (όπως λέει και ο funel) πουλάει σε ομογενείς.

D: Τι να κάνουμε, χρειάζονται τα παραμύθια τους για να τονωθούν! Είναι κι αυτό ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Πολλοί ομογενείς, δημιουργούν κλειστές κοινωνίες. Στην Αμερική πχ. επικοινωνούν αποκλειστικά με Έλληνες και καταλήγουν να ζουν δεκαετίες εκεί πέρα και να μην ξέρουν αγγλικά...

L: Αλλά κι εδώ, δεν είναι μικρό το κοινό του τηλεπλασιέ, έτσι; Έχει ξεπεράσει κάθε "προσδοκία"...

D: Είναι πραγματικά θλιβερό, όχι απλά για την αφέλεια των τηλεθεατών αλλά και για την αμάθεια τους! Αρκούν στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας, φυσικής, κλπ. για να καταλάβει κανείς τι μπουρδολογίες αραδιάζει καθημερινά με το κιλό ο Λιακόπουλος.

L: Σαβουροπακέτα, σε προσφορές! Ωστόσο, είναι πράγματι "αξιόλογο", το πώς κατάφερε να συνδυάσει δύο τόσο αντίθετες πλευρές μεταξύ τους (αρχαιοελληνισμός και Χριστιανισμός), χωρίς να φοβάται ότι θα γελοιοποιηθεί! Τα κολάζ και τα βιντεάκια του funel, αν και υπερβάλλουν ελαφρώς, καταδεικνύουν ακριβώς αυτό! Πραγματικά, το να ισχυριστείς ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση (ή ακόμα χειρότερα, κοινό παρελθόν), ακούγεται πιο αστείο κι από τα παραμυθάκια του Κεραμύδ... εε Κεραμυδά! Έχουμε περάσει πλέον το science fiction & το space opera (οι Ε που θα έρθουν με τα διαστημόπλοια), έχουμε φτάσει σε... χμ... ίσως ένα νέο είδος λογοτεχνίας; Σαβουροτεχνίας;

Αλλά το πιο εκνευριστικό, είναι η παρουσίαση των "στοιχείων". Όπως λέει και ο funel, "εμείς σας παραθέτουμε (τη σαβούρα), εσείς διαλέξτε τι θα κρατήσετε (ΕΛ-λήθιοι)".

D: Μα είχε την βοήθεια του έγκριτου ερευνητή Άγγελου Σακκέτου! Τι να λέμε... Φαντάσου την ακόλουθη pulp συλλογή διηγημάτων: Short Stories of the paranormal, by Demosthenes Liakopoulos, Anestis Keramidas, Ioannis Fourakis... Πολλή σαβούρα, αλλά γουστάρω ρε παιδί μου!

L: Πώς θα ήταν δυνατό άλλωστε να γράψει ολόκληρη τριλογία (Liakouras wars) χωρίς τη βοήθεια του Σακκέτου (Πακέτου); Για να είμαι ειλικρινής, ο Λιακόπουλος περισσότερο θεωρείται cult φιγούρα στην ελληνική νεολαία, και λίγοι νεολαίοι τον παίρνουν στα σοβαρά. Πολύ πιο επικίνδυνους θεωρώ τους non-science fiction Ελλαδέμπορους, όπως τους υπόλοιπους συντελεστές του τηλεάστυ, τον Κωνσταντινίδη (θα μπορούσε από μόνος του να είναι ο ορισμός της κωμωδίας!), τον... Άδωνι Γεωργιάδη (μήπως θυμάσαι τι είχε βγει και δηλώσε όταν μας επηρέασε η επιδημία του ιού κοξάκι; Ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν, ήταν οι λαθρομετανάστες. Για να μην αναφέρω τα σχετικά πρόσφατα ατοπήματα με την παρουσίαση του βιβλίου του φύρερ Πλεύρη).

Βλέπεις, αυτοί είναι φιγούρες με τις οποίες η νεολαία μπορεί να ταυτιστεί πολύ πιο εύκολα!

D: Μα σε παρακαλώ, δεν έδειχνε ποιο βιβλίο ήταν ...απλά μιλούσε για αυτό μισή ώρα κάθε φορά! Εξάλλου όπως δήλωσε διαφωνεί με ορισμένα πράγματα (δεν είναι ρατσιστής, αυτοί είναι Εβραίοι...).

to be continued...


Ενδεικτικές πηγές για περισσότερες πληροφορίες:

Ο Ιός - Το κρυφτούλι του κ. Καρατζαφέρη

Ο Ιός - Γιώργος Καρατζαφέρης - Ο Αγών του!

Ο Ιός - Οι καλοί χριστιανοί της Θεσσαλονίκης

Ο Ιός - Ο Άδωνις Γεωργιάδης και το βιβλίο του Πλεύρη

Το ΒΗΜΑ - Το φαινόμενο Ψωμιάδης

e-rooster - Ανατομία της Ελληνοορθοδοξίας